Przepis na wytrawną tartę z warzywami z aromatyczną pastą dyniową z marchewką i imbirem
Składniki
- 1 Na ciasto: 250 g mąki 120 g masła 2 żółtka odrobina soli
- 2 Na nadzienie: 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well 2-3 cukinie 2 pomidory 1 por (biała część) 1 słodka papryka strączkowa 2 cebule świeży lub suszony tymianek sól, pieprz 250 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 jajka klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
PRZYGOTOWANIE
Z mąki, masła, jajek i odrobiny soli szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Warzywa lekko podsmażamy na klarowanym maśle (każdy rodzaj osobno) i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, po czym wylepiamy nim formę do tarty. Podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z pieca, na dnie rozsmarowujemy 1 opakowanie pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem marki Well Well, układamy warzywa, doprawiając je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Śmietanę lub jogurt, jajka i drugie opakowanie pasty Well Well miksujemy, a następnie wylewamy na warzywa. Całość zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 160 st. C.
Wskazówka: Przed podpiekaniem ciasta możemy wyłożyć je folią aluminiową i wysypać na nią suchy ryż lub drobną fasolkę - dzięki temu nie będzie się nadmiernie wybrzuszać i nie zabierze miejsca do wyłożenia farszu.