Stek wołowy z grillowaną sałatą rzymską
Składniki
Na steki
- 60 dkg sezonowanej wołowiny (2 steki)
- 2 mini sałaty rzymskie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól gruboziarnista
- 1 łyżeczka różowego pieprzu
Sos z serka koziego do sałaty
- 1 opakowanie serka kaziego naturalnego
- 70 ml wina białego wytrawnego, Chardonnay
- 2 łyżki śmietany 22%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Kup składniki do przepisu klikając
Przygotowanie:
Krok 1
Steki, które będziemy grillować powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki na minimum godzinę przed grillowaniem.
Krok 2
Główki mini sałaty rzymskiej myjemy, osuszamy, kroimy na pół (wzdłuż), każdą połowę także kroimy na pół (wzdłuż). Tak przygotowaną sałatę skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i grillujemy z każdej strony po 2-3 minuty.
Krok 3
Sos z serka koziego: na rozgrzanej patelni lekko przysmażamy czosnek, dodajemy serek kozi naturalny, śmietanę, oraz białe wino. Łączymy składniki, całość redukujemy ok .5 minut do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.
Krok 4
Na dobrze rozgrzanym grillu układamy steki, jeśli chcemy uzyskać steki wypieczone Medium grillujemy steki z każdej strony po 3 minuty. Jeśli chcemy uzyskać steki Medium Rare, czas grillowania każdej strony powinniśmy skrócić do ok. 2 minut. Przy stekach dobrze wypieczonych czas grillowania wydłużamy do minimum 4 minut z każdej strony. Po zdjęciu steków z grilla powinniśmy dać im odpocząć ok. 3-5 minut, warto wtedy steki ułożyć na folii aluminiowej i lekko je przykryć. Folia pomoże zachować temperaturę mięsa. Solenie steków: ugrillowaną (pierwszą) stronę steka solimy solą gruboziarnistą (sól ma czas na wniknięcie w mięso), do drugiej strony steka najlepiej użyć kwiatu soli lub soli drobniejszej.
Steki serwujemy wraz z grillowaną sałatą rzymską polaną sosem z serka koziego, całość posypujemy grubo tłuczonym różowym pieprzem oraz solą.