Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo
Składniki
- 500 g ravioli z ricottą
- 200 g chorizo Sarta
- 400 g pomidorów krojonych
- 150 g pomidorków śliwkowych
- 2 młode cukinie
- 300 ml wody
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ⅓ łyżeczki cukru
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki oliwy
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca.
Notes
- młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych