Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Smak dziko rosnących owoców jest nie do porównania z ich wersjami hodowlanymi czy nawet ogrodowymi. Są o wiele smaczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze. W dodatku ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że są zupełnie za darmo! Co roku zbieramy ich na prawdę dużo. Część zamrażam, aby zimą cieszyć się ich smakiem. W sezonie wykorzystuję do ciast, deserów i tortów. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy.
Obejrzane: 120
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • Naleśniki:
  • 500 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • Ser:
  • 400 g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Sos jeżynowy:
  • 400 g jeżyn
  • 100 ml wody
  • 2½ łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru*

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Naleśniki

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.

Ser

Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.

Sos jeżynowy

Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
Naleśniki smarujemy serem, składamy i polewamy sosem jeżynowym. Dekorujemy świeżą miętą i owocami jeżyn.
* ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny

Notes

– do sosu można wykorzystać mrożone owoce
– naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe

Krok 2

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/nalesniki-z-serem-i-sosem-jezynowym/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×