Naleśniki z serem i sosem jeżynowym
Składniki
- Naleśniki:
- 500 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml wody gazowanej
- 1 całe jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- Ser:
- 400 g sera białego trzykrotnie mielonego
- 250 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Sos jeżynowy:
- 400 g jeżyn
- 100 ml wody
- 2½ łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru*
Przygotowanie:
Krok 1
Naleśniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Ser
Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.
Sos jeżynowy
Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
Naleśniki smarujemy serem, składamy i polewamy sosem jeżynowym. Dekorujemy świeżą miętą i owocami jeżyn.
* ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny
Notes
– do sosu można wykorzystać mrożone owoce
– naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe
Krok 2
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/nalesniki-z-serem-i-sosem-jezynowym/