Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną
Składniki
- 1 kg chudej karkówki
- 20 dkg kaszy jaglanej
- 1 szt kaszy jaglanej
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżki ostrej musztardy
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 10 ząbków czosnku
- 2 szt duże cebule
- 4 szt średnie ogórki konserwowe
- 20 dkg kiełbasy chorizo
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- około 3 m białe,bawełniane nici kuchenne
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem,ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić.
Krok 2
Do kaszy dodać jajko,chrzan,musztardę,2 ząbki czosnku obrane,przeciśnięte przez praskę,doprawić solą,pieprzem i wymieszać.
Krok 3
Ogórki konserwowe pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Krok 4
Cebule obrać z łupinek. Jedną cebulę pokroić w piórka,drugą posiekać.
Krok 5
Kiełbasę chorizo pokroić w długie słupki.
Krok 6
Karkówkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 6 plastrów. Plastry karkówki rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.
Krok 7
Kaszę jaglaną rozsmarować na płatach mięsa. Na każdym płacie rozłożyć cebulę,kiełbasę chorizo i ogórki konserwowe.
Krok 8
Zwijać ciasno każdą roladę i owinąć białą,bawełnianą nicią kuchenną.
Krok 9
Resztę czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
Krok 10
W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.
Krok 11
Do rolad dodać posiekaną cebulę,czosnek,sól i pieprz. Rolady smażyć jeszcze aż cebula się lekko zrumieni.
Krok 12
Mięso podlać wodą i dusić około 45 minut,aż rolady będą miękkie. Co jakiś czas podlewać wodą.
Krok 13
Miękkie rolady wyjąć z sosu,lekko przestudzić i usunąć nici.
Krok 14
Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.
Krok 15
Rolady ułożyć na półmisku. Sos podawać w sosjerce. Smacznego!