Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Składniki
- 150 g serek wiejski z jagodami ,,Piątnica
- 200 g twaróg tłusty ,,Piątnica
- 300 g ziemniaki ugotowane tłuczone
- 200 g ziemniaki surowe
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 4 łyżki mąka przenna
- 1 szt jajko
- 1 szt żółtko jajka
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 2 łyżki cukier
- do smaku sól
Przygotowanie:
Krok 1
Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej.
Krok 2
Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3
Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne „barany”. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek
i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.
Krok 4
Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.
Krok 5
Smacznego!