Kaczka pieczona, z żurawiną i zapiekanym purée ziemniaczanym
Składniki
- 2 piersi kaczki i 2 udka
- 3 łyżki majeranku
- 1 szklanka wina czerwonego
- 8 dużych ziemniaków
- 4 czubate łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- kilka liści sałaty
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik na 180°C.
Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać szklanką wody, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia dolać szklankę wina i odkryć. Gotowe wyjąć z piekarnika.
Krok 2
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, w mundurkach. Odcedzić, obrać i rozgnieść na purée. Do ich uformowania użyłam obręczy, ale można je zapiec również w foremkach. Wyrównać wierzch „pakunków” i wstawić do piekarnika z opcją grill. Wystarczy około 10 minut, żeby purée się podgrzało i zarumieniło na wierzchu.
Krok 3
Do rondla wrzucić żurawinę i dodać konfiturę, podlać ½ szklanki wody. Gotować aż całość się dobrze podgrzeje i zgęstnieje – około 10-15 minut.
Krok 4
Na talerzach ułożyć sałatę. Na niej położyć kawałki kaczki, polać obficie sosem z żurawiną. Obok ułożyć purée ziemniaczane.