Filet z kurczaka w ostrym czerwonym sosie

Dodany przez: Dorota Owczarek (więcej moich przepisów)

Potrawa jest bardzo rozgrzewająca i ostra, jeśli ktoś nie lubi tak ostrych potraw należy zmniejszyć ilość ostrych składników.Jednak dip jogurtowy już zmniejszy ostrość dania.
Obejrzane: 699
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:
125,5kcal
kalorie
4,5g
węglowodany
23,0g
białko
1,9g
tłuszcze
0,8g
błonnik
59,7mg
cholesterol
42,5mg
magnez
52,7mg
wapń
0,8mg
żelazo

Składniki

Mięso + dip

  • 4 szt fileta z kurczaka
  • 2 łyżeczki keczupu
  • Dip: 1/3 szklanek jogurtu
  • 0.5 pęczka oregano
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu kolorowego

Marynata

  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 0.5 łyżeczki sosu tabasco
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Filety umyłam, podzieliłam na pojedyncze płaty i po skosie pokroiłam na plastry.
Lekko ugniotłam palcami każdy plaster mięsa.

Krok 2

Do miski wlałam sos sojowy, worcestershire, dodałam pastę harissa oraz posiekany czosnek, startą na tarce szalotkę, posiekaną natkę pietruszki i pieprz cayenne.
Wymieszałam dokładnie i włożyłam do marynaty plastry mięsa, dokładnie je obtaczając w marynacie.
Odstawiłam miskę do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 3

Po 3 godzinach przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego, wylałam na nie resztę marynaty i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 C na 30 minut.
Co parę minut przekładałam plastry na drugą stronę.
Patelnię grillową rozgrzałam na sucho i po upieczeniu w piekarniku kawałki mięsa ułożyłam na niej.
Resztę marynaty z pieczenia wymieszałam z keczupem i smarowałam kawałki mięsa przekręcając je na drugą stronę i ponownie smarując pastą z keczupem.
Trwało to jakieś 6 minut.

Krok 4

Po 3 godzinach przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego, wylałam na nie resztę marynaty i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 C na 30 minut.
Co parę minut przekładałam plastry na drugą stronę.
Patelnię grillową rozgrzałam na sucho i po upieczeniu w piekarniku kawałki mięsa ułożyłam na niej.
Resztę marynaty z pieczenia wymieszałam z keczupem i smarowałam kawałki mięsa przekręcając je na drugą stronę i ponownie smarując pastą z keczupem.
Trwało to jakieś 6 minut.

Krok 5

Mięso podałam z dipem, ryżem i fasolką szparagową.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×