Filet z kurczaka w ostrym czerwonym sosie
Składniki
Mięso + dip
- 4 szt fileta z kurczaka
- 2 łyżeczki keczupu
- Dip: 1/3 szklanek jogurtu
- 0.5 pęczka oregano
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu kolorowego
Marynata
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 0.5 łyżeczki sosu tabasco
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Krok 1
Filety umyłam, podzieliłam na pojedyncze płaty i po skosie pokroiłam na plastry.
Lekko ugniotłam palcami każdy plaster mięsa.
Krok 2
Do miski wlałam sos sojowy, worcestershire, dodałam pastę harissa oraz posiekany czosnek, startą na tarce szalotkę, posiekaną natkę pietruszki i pieprz cayenne.
Wymieszałam dokładnie i włożyłam do marynaty plastry mięsa, dokładnie je obtaczając w marynacie.
Odstawiłam miskę do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 3
Po 3 godzinach przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego, wylałam na nie resztę marynaty i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 C na 30 minut.
Co parę minut przekładałam plastry na drugą stronę.
Patelnię grillową rozgrzałam na sucho i po upieczeniu w piekarniku kawałki mięsa ułożyłam na niej.
Resztę marynaty z pieczenia wymieszałam z keczupem i smarowałam kawałki mięsa przekręcając je na drugą stronę i ponownie smarując pastą z keczupem.
Trwało to jakieś 6 minut.
Krok 4
Po 3 godzinach przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego, wylałam na nie resztę marynaty i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 C na 30 minut.
Co parę minut przekładałam plastry na drugą stronę.
Patelnię grillową rozgrzałam na sucho i po upieczeniu w piekarniku kawałki mięsa ułożyłam na niej.
Resztę marynaty z pieczenia wymieszałam z keczupem i smarowałam kawałki mięsa przekręcając je na drugą stronę i ponownie smarując pastą z keczupem.
Trwało to jakieś 6 minut.
Krok 5
Mięso podałam z dipem, ryżem i fasolką szparagową.