Łazanki z kapustą i pieczarkami
Składniki
- 500 g makaronu łazanki
- 800 g pieczarek brązowych *
- 400 g kapusty kiszonej
- 2 duże cebule
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- pieprz czarny
- sól
- olej
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, zestawiamy z ognia. Kapustę zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości około 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody, drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Pieczarki kroimy w półplasterki. Podsmażamy partiami na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do garnka z kapustą. Całość mieszamy i ponownie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i sporą ilością pieprzu czarnego.
Notes
* można użyć białych pieczarek. Ja użyłam brązowych, ponieważ mają intensywniejszy smak
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/lazanki-z-kapusta-i-pieczarkami/