Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem
Składniki
- 1.2 kg świeży karp
- 500 g świeżych pieczarek
- 1 szt cebula
- 150 g sera Gouda MSM Mońki w plastrach
- 3 ząbki czosnek
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Odstawić do wystygnięcia, a karpia doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojoną natkę, 80 gramów pokrojonego sera, oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i nafaszerować karpia, następnie natłuścić rybę odrobiną oleju.
Krok 3
Piec w temperaturze 180°C przez godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, na karpia położyć pozostałe plasterki sera.
Smacznego!