Tarta z zielonymi szparagami
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 2 jajka
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Rozwijamy ciasto , brzegi ciasta zawijamy w taki sposób , by powstał grubszy brzeg . Piec rozgrzewamy do 250 C. Podpiekamy cisto ok 7 min .
Jajka roztrzepujemy , wlewamy śmietankę , doprawiamy i dodajemy utarty ser . Na podpieczonym cieście układamy szparagi i zalewamy wszystko delikatnie masą serową / ostrożnie , żeby masa nie wypłynęła poza brzegi ciasta . Jeśli szparagi są dość grube można je wcześniej krótko zblanszować .
Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 15 min do ścięcia masy i przyrumienienia brzegów.