WEGETARIAŃSKIE BURGERY, czyli soczewica mnie zachwyca! :)

Dodany przez: Nulek (więcej moich przepisów)

Jego Wysokość Hamerykański Hamburger w nowej, bezmięsnej, ale równie pysznej odsłonie. :) Polecam! :)
Obejrzane: 172
Porcje: 2
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Składniki na kotlety soczewicowe:

  • 250 g soczewica czerwona
  • 1 szt marchewka
  • 1 szt jajo
  • 2 łyżki mąka kukurydziana
  • 2 szklanki bulion
  • 1 łyżka olej do smażenia
  • 2 łyżki mąka do obtoczenia kotletów
  • 1 sól, pieprz, majeranek, pietruszka suszona, curry, chili
  • 1 łyżeczka sosu chili lub innego ostrego sosu

Cała reszta

  • 2 szt bułka grahamka lub inne ulubione pieczywo
  • 1 szt ogórek kiszony
  • 1 szt pomidor
  • 2 szt liść sałaty lodowej
  • 1 opakowanie ser mozzarella
  • 2 łyżki dowolny sos (keczup, kebab, 1000 wysp...)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Soczewicę płuczemy. Można ją dodatkowo namoczyć na 5-10 minut.

Krok 2

Wrzucamy soczewicę w bulion (wcześniej wlany do garnka) i gotujemy ok. 20 minut, aż rozmięknie i - najlepiej - wchłonie wodę. Jeśli nie wchłonęła, a jest już gotowa, odcedzamy.

Krok 3

Marchewkę gotujemy na miękko.

Krok 4

Studzimy soczewicę i marchewkę (tegoroczna wiosna sprzyja takim działaniom - 10 minut na balkonie wieczorem lub rano i gotowe).

Krok 5

Łączymy soczewicę z marchewką, sosem Kebab (nadaje fajny posmak), jajkiem, mąką, olejem i przyprawami. Musi powstać masa, z której da się formować kotleciki. Jeśli jest za gęsta/sucha, można dodać jeszcze jedno jajko.

Krok 6

Patelnię nagrzewamy na średniej wielkości ogniu, podgrzewając na niej ok. 1 łyżeczkę oleju.
Formujemy kulki z masy soczewicowej, spłaszczamy i obtaczamy w odrobinie mąki.
Kotlety smażymy partiami, aż się ładnie zazłocą z obu stron. Studzimy na papierowym ręczniku.

Krok 7

Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na tosterze, kroimy na pół.
Każdą połowę smarujemy sosem. Na tym w dowolnej konfiguracji umieszczamy składniki burgerów - kotlety, warzywa etc.

Krok 8

I... już. Polecam, bo burgery są pyszne, sycące i na pewno zdrowsze niż typowe fast-foody. :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×