WEGETARIAŃSKIE BURGERY, czyli soczewica mnie zachwyca! :)
Składniki
Składniki na kotlety soczewicowe:
- 250 g soczewica czerwona
- 1 szt marchewka
- 1 szt jajo
- 2 łyżki mąka kukurydziana
- 2 szklanki bulion
- 1 łyżka olej do smażenia
- 2 łyżki mąka do obtoczenia kotletów
- 1 sól, pieprz, majeranek, pietruszka suszona, curry, chili
- 1 łyżeczka sosu chili lub innego ostrego sosu
Cała reszta
- 2 szt bułka grahamka lub inne ulubione pieczywo
- 1 szt ogórek kiszony
- 1 szt pomidor
- 2 szt liść sałaty lodowej
- 1 opakowanie ser mozzarella
- 2 łyżki dowolny sos (keczup, kebab, 1000 wysp...)
Przygotowanie:
Krok 1
Soczewicę płuczemy. Można ją dodatkowo namoczyć na 5-10 minut.
Krok 2
Wrzucamy soczewicę w bulion (wcześniej wlany do garnka) i gotujemy ok. 20 minut, aż rozmięknie i - najlepiej - wchłonie wodę. Jeśli nie wchłonęła, a jest już gotowa, odcedzamy.
Krok 3
Marchewkę gotujemy na miękko.
Krok 4
Studzimy soczewicę i marchewkę (tegoroczna wiosna sprzyja takim działaniom - 10 minut na balkonie wieczorem lub rano i gotowe).
Krok 5
Łączymy soczewicę z marchewką, sosem Kebab (nadaje fajny posmak), jajkiem, mąką, olejem i przyprawami. Musi powstać masa, z której da się formować kotleciki. Jeśli jest za gęsta/sucha, można dodać jeszcze jedno jajko.
Krok 6
Patelnię nagrzewamy na średniej wielkości ogniu, podgrzewając na niej ok. 1 łyżeczkę oleju.
Formujemy kulki z masy soczewicowej, spłaszczamy i obtaczamy w odrobinie mąki.
Kotlety smażymy partiami, aż się ładnie zazłocą z obu stron. Studzimy na papierowym ręczniku.
Krok 7
Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na tosterze, kroimy na pół.
Każdą połowę smarujemy sosem. Na tym w dowolnej konfiguracji umieszczamy składniki burgerów - kotlety, warzywa etc.
Krok 8
I... już. Polecam, bo burgery są pyszne, sycące i na pewno zdrowsze niż typowe fast-foody. :)