Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym
Składniki
- 1 kg ugotowane ziemniaki
- 250 g mąka pszenna
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 1 szt jajko
- 1 szczpyta sól
- 250 g passata pomidorowa
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnek
- 1 szt cebula
- 1 szczpyta sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia
- 400 g mięso mielone
- 300 g ser żółty Gouda Serenada
- 1 łyżka masło
Przygotowanie:
Krok 1
KOPYTKA:
Ziemniaki gotujemy (musimy ugotować ich więcej, tak by po obraniu był 1 kg). Odcedzamy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.
Wyrabiamy ciasto, tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.
(Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy mąki zbyt dużo, ponieważ kopytka wyjdą twarde!)
Wyrobione dzielimy na 4–5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki (pod skosem), wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy 3–4 minuty od momentu wypłynięcia.
Krok 2
SOS POMIDOROWY:
Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, przesmażamy. Wlewamy passatę, doprawiamy do smaku, gotujemy ok. 5–7 minut
Krok 3
CAŁOŚĆ:
Na odrobinie masła przesmażamy mięso mielone, dodajemy przygotowany sos pomidorowy, chwilę razem dusimy.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy porcję mięsa z sosem, przykrywamy kopytkami, posypujemy tartym serem.
Czynność powtarzamy, zapiekamy w nagrzanym do ok. 160°C piekarniku przez ok. 15 minut (aż ser się ładnie zapiecze).
Podajemy ze świeżymi ziołami!