Sola w serowej panierce
Składniki
- 0.5 kg filetów z Soli
- 200 g wyrazistego sera żółtego w kawałku
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 szt jajka
- 4 łyżeczki mleka
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- 1 szklanka olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Rybę umyć , osuszyć, jeśli mrożona uprzednio rozmrozić w mleku. Filety oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Krok 2
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach , wymieszać z bułką tartą. Jajka roztrzepać z mlekiem.
Krok 3
Każdy kawałek ryby maczać najpierw w jajkach a następnie dokładnie obtoczyć w serowej panierce.
Krok 4
Na patelni rozgrzać olej , smażyć filety na rumiano z obu stron. Usmażone filety odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Krok 5
Podawać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.