Ambrozja
Składniki
- 80 g małych pianek marshmallows np. o smaku truskawkowo-waniliowym
- 140 g mrożonych, drylowanych wiśni
- 4 mandarynki
- 0.5 średniego ananasa
- 40 g orzechów pekan
- 6 łyżek śmietany 36%
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 4 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy pekan mielimy na drobne kawałki (średniej wielkości). Mandarynki obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki, a każdą cząstkę kroimy w poprzek na pół. Pozbywamy się pestek. Ananasa ustawiamy pionowo, obcinamy górę oraz dół i obieramy ze skórki odcinając ją w kierunku ku dołowi owocu. Następnie dzielimy na pół. Wykorzystujemy tylko jedną połowę, z której wykrawamy twardy rdzeń znajdujący się w środku – nie będzie potrzebny. Pozostałą część kroimy w kostkę.
Krok 2
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno dodając już na samym początku cukier. Do ubitej śmietany dodajemy jogurt naturalny.
Krok 3
Do powstałej mieszanki dokładamy pianki marshmallows, ananasa, wiśnie, mandarynki, wiórki kokosowe, orzechy pekan i mieszamy przy pomocy szpatułki. Całość schładzamy 2 godziny w lodówce. Po tym czasie przekładamy do przezroczystych naczynek, dekorujemy mrożonymi wiśniami, ewentualnie listkami mięty i podajemy.