Babeczki jarmużowo – limonkowe
Składniki
Babeczki:
- 80 g liści jarmużu
- 0.33 szklanki jogurtu
- 0.5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 240 g mąki
- 2 limonki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Krem:
- 2 limonki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 70 g cukru
- 80 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonanie babeczek:
Krok 2
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Krok 3
Liście jarmużu razem z olejem i jogurtem dokładnie zblendować.
Krok 4
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać koktajl z jarmużu oraz sok z limonki, zmiksować.
Krok 5
Dodać mąkę oraz skórkę z limonki, wymieszać tylko do połączenia składników.
Krok 6
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Krok 7
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175oC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki ostudzić na kratce.
Krok 8
Wykonanie kremu:
Krok 9
W niewielkim rondelku roztrzepać jajko, żółtko, sok i cukier. Całość zagotować, cały czas mieszając.
Krok 10
Następnie dodać sok i skórkę z limonki.
Krok 11
Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady.
Krok 12
Masę schłodzić w lodówce przez 2 - 3 godziny.
Krok 13
Mascarpone zmiksować z kremem z limonki.
Krok 14
Krem limonkowy nałożyć do rękawa cukierniczego, udekorować babeczki. Gotowe babeczki oprószyć zielonym cukrem.