Babeczki marchewkowe
Składniki
- 1.5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnista
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 0.75 szklanki cukru
- 0.75 szklanki oleju
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 100 g serka twarogowego naturalnego
- 2 łyżki posiekanych migdałów lub innych orzechów
- 0.25 łyżeczki opcjonalnie - zielonego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej dokładnie łącząc składniki.
Krok 2
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem, dokładnie mieszamy.
Dodajemy startą marchewkę.
Krok 3
Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki do babeczek i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Krok 4
Wystudzone babeczki ozdabiamy serkiem naturalnym ( opcjonalnie zabarwionym na zielono) i posypujemy orzeszkami.
Smacznego :)