Babeczki – owieczki
Składniki
Ciasto na babeczki
- 110 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 g mąki pszennej
- 70 g drobnego cukru
- 2 jajka
- kilka kropli ulubionego aromatu
Do dekoracji
- 1 opakowanie mini pianek marshmallows
- 250 ml śmietanki kremówki lub
- 1 opakowanie serka kremowego
- ciemne ciasto na głowę lub większe pianki
Przygotowanie:
Krok 1
Babeczki:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i aromatem.
Krok 2
Dodać po jednym jajku, miksując dokładnie po dodaniu każdego.
Krok 3
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Krok 4
Ciastem napełnić przygotowane foremki na muffinki do 3/4 wysokości.
Krok 5
Piec w 180 st. przez ok. 20 minut.
Krok 6
Dekoracja:
Ostudzone babeczki posmarować ubitą śmietaną lub kremowym serkiem.
Krok 7
Pianki marshmallows przeciąć na pół, udekorować nimi wierzch babeczek.
Krok 8
Głowę owieczki zrobić z większej pianki lub z kulki ciemnego ciasta. Oczy zrobić z lukru bądź malutkich kawałków pianki. Jako nos użyłam goździka.