Babeczki z serduszkiem
Składniki
- 180 g mąki
- 120 g masła w temp. pokojowej
- 1 i 1/2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 2 duże jajka
- 6 łyżek mleka
- 1 cytryna (starta skórka i sok)
- odrobina czerwonego barwnika (użyłam żelowego)
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki (oprócz barwnika) miksujemy do uzyskania jednolitej masy (około 2- 3 minut). Oddzielamy około 1/3 ilości.
Krok 2
Do oddzielonej ilości dodajemy czerwony barwnik (najlepiej w żelu), mieszamy, by jednolicie zabarwiło całe ciasto.
Czerwone ciasto wkładamy do foremki, tak aby miało wysokość około 1 cm (pieczemy w niewielkiej foremce, ja użyłam keksówki).
Krok 3
Pieczemy w temperaturze 180 st przez około 10 - 12 minut, odstawiamy do ostudzenia.
Krok 4
Z zimnego ciasta wycinamy małe serduszka - muszą w całości mieścić się w muffinkowej formie.
Serduszka ustawiamy w foremkach na muffinki. Jedną ręką trzymamy serduszka , a drugą napełniamy foremki surowym ciastem bez barwnika. Ciasto jest na tyle gęste, że serduszka nie będą się przewracać.
Ciasto trochę urośnie, więc nie napełniamy foremek do samej góry, powiedzmy do około 3/4 wysokości.
Krok 5
Pieczemy około 20 minut.
Można udekorować je dowolnym kremem lub bitą śmietaną.
Krok 6
Uwaga! Należy zapamiętać, w jakim kierunku ułożone są serduszka - inaczej po przecięciu nie zobaczymy oczekiwanego kształtu.