Bezglutenowy kokosowo-borówkowy blok
Składniki
- 300 g masła kokosowego (zblendowane wiórki)
- 100 g borówek/jagód (mrożonych)
- 3 łyżki miodu
- 1 szt skórka z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Aby zrobić masło wrzuć wióki do blendera i mixuj na najwyższych obrotach przez 15 min. Od czasu do czasu przemieszaj. Czasami jeśli blender jest o słabszej mocy będzie to trwało 20 min, bądzcie cierpliwi i poczekajcie na kremową konsystencję. Z minuty na minutę wiórki zaczną wydzielać olejki, które sprawią, że masa zacznie zmieniać konsystencję.
Krok 2
Do zblendowanych przez 15-20 min wiórek dodaj borówki/jagody, miód i startą skórkę z cytryny – mixuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3
Wsyp masę do formy i dokłdnie przyciśnij szpatułką aby blok był zwarty. Odstaw do lodówki do ochłodzenia na min 1 godz.