Pomarańczowe ciasteczka „chrupańce”
Składniki
- 200 g masła
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 2 szt jajka
- 1 łyżeczka soli
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople olejku pomarańczowego
- 0.33 szklanki rodzynek
- 2 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Wbić jajka, dodać rodzynki oraz posiekaną skórkę pomarańczową. Na koniec dodać kilka kropel olejku pomarańczowego oraz posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godz. do lodówki.
Krok 2
Następnie odrywać kawałki ciasta i formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10min w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.