Brzoskwiniowy mus
Składniki
mus
- 250 g brzoskwiń
- 150 ml kremówki 30%
- 3 łyżki wody
- 20 g żelatyny
- 60 ml wody
- 30 g cukru
- białko
polewa
- 100 ml kremówki 30%
- 9 kostek czekolady
- 2 łyżeczki wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Mus: wodę umieścić w rondlu. Zagotować i odstawić. Żelatynę zalać 3-4 łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia na około 2 minuty. Po tym czasie żelatynę przełożyć do rondla z ciepłą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mus z brzoskwini (miąższ) zmiksować blenderem. Dodać wodę z żelatyną i dobrze wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i odstawić. Białko ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać stopniowo mus połączony z żelatyną. Nadal mieszając dodawać stopniowo ubitą kremówkę. Gotowy mus przełożyć do kokilek, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Aby łatwiej wyjąć deser z kokilek, foremki umieścić na chwilę w garnku z ciepłą wodą, następnie odwrócić dnem i wyłożyć na talerz.
Krok 2
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Kremówkę podgrzać w rondlu prawie do wrzenia (nie gotować). Dodać kawałki białej czekolady i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie połączyć. Dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą polać deser. Wstawić do lodówki na 15 minut. Podawać.