Delikatne placuszki twarogowe z suszonymi wiśniami
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 szt duże jaja
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mleka
- szczypta soli
- garść suszonych wiśni
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- jogurt naturalny lub śmietana do podania
Przygotowanie:
Krok 1
Wiśnie kroimy na mniejsze części. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. W misce rozdrabniamy twaróg i mieszamy z żółtkami, cukrem (brązowym i wanilinowym). Dodajemy ekstrakt i mleko. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do twarogu. Mieszamy. Do masy twarogowej dodajemy ubite białka, ponownie delikatnie mieszamy i dorzucamy wiśnie.
Masło z olejem rozgrzewamy na patelni. Przygotowane ciasto wylewamy na patelnię, formując niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Przyozdabiamy suszonymi wiśniami.
Krok 2
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)