Nutella daktylowa

Dodany przez: Vegepack.pl (więcej moich przepisów)

Nutella daktylowa
Nutella daktylowa. Tęsknisz za smakiem nutelli? Zrób ją sam! Potrzebujesz tylko kilku składników a Twoja domowa nutella będzie zdrowa i smaczna. Przepis zobaczyłam u Asi- sojaturobie...wiedziałam, że muszą go zrobić natychmiast!! nic nie zmieniałam było super... Przepłukane daktyle zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy przez kilkanaście minut do czasu aż woda wyparuje, a owoce rozpadną się na papkę którą z łatwością da się zmiksować w blenderze (jeśli są nadal zbyt twarde- dolewamy wodę i gotujemy dalej). Odstawiamy do przestygnięcia. Orzechy wrzucamy do blendera i blendujemy z przerwami, by nie zagotować wkładu ani maszyny, zrzucając drobinki, które oblepiają ścianki. Gdy uzyskam smarowną, gładką pastę  (15- 20 minut), dodaję daktyle, miksuję. Dosypuję czubatą łyżkę karobu- mieszam- teraz decydujecie czy jest OK czy wolicie bardziej zdecydowany czekoladowy smak, ja dodałam jeszcze łyżkę. Sypię szczyptę soli, dla rozluźnienia konsystencji można dodać kilka łyżek mleka roślinnego!!!
Obejrzane: 5111
Porcje: 6
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 1 szklanka nerkowców
  • 200 g miękkich, niesiarkowanych datyli
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 3 łyżki mleka roślinnego (opcjonalnie)

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przepłukane daktyle zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy przez kilkanaście minut do czasu aż woda wyparuje, a owoce rozpadną się na papkę którą z łatwością da się zmiksować w blenderze (jeśli są nadal zbyt twarde- dolewamy wodę i gotujemy dalej). Odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 2

Orzechy wrzucamy do blendera i blendujemy z przerwami, by nie zagotować wkładu ani maszyny, zrzucając drobinki, które oblepiają ścianki. Gdy uzyskam smarowną, gładką pastę (15- 20 minut), dodaję daktyle, miksuję. Dosypuję czubatą łyżkę karobu- mieszam- teraz decydujecie czy jest OK czy wolicie bardziej zdecydowany czekoladowy smak, ja dodałam jeszcze łyżkę. Sypię szczyptę soli, dla rozluźnienia konsystencji można dodać kilka łyżek mleka roślinnego!!!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×