Nutella daktylowa
Składniki
- 1 szklanka nerkowców
- 200 g miękkich, niesiarkowanych datyli
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki karobu lub kakao
- 3 łyżki mleka roślinnego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Przepłukane daktyle zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy przez kilkanaście minut do czasu aż woda wyparuje, a owoce rozpadną się na papkę którą z łatwością da się zmiksować w blenderze (jeśli są nadal zbyt twarde- dolewamy wodę i gotujemy dalej). Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
Orzechy wrzucamy do blendera i blendujemy z przerwami, by nie zagotować wkładu ani maszyny, zrzucając drobinki, które oblepiają ścianki. Gdy uzyskam smarowną, gładką pastę (15- 20 minut), dodaję daktyle, miksuję. Dosypuję czubatą łyżkę karobu- mieszam- teraz decydujecie czy jest OK czy wolicie bardziej zdecydowany czekoladowy smak, ja dodałam jeszcze łyżkę. Sypię szczyptę soli, dla rozluźnienia konsystencji można dodać kilka łyżek mleka roślinnego!!!