Deser makowo-piernikowy z konfiturą
Składniki
- 200 g pierniczków toruńskich
- 300 g serka twarogowego np.Philadelphia
- 1 szt pomarańczy
- 4 łyżki masy makowej z bakaliami (może być gotowa)
- 8 szt ciasteczek korzennych
- 50 g czekoladowych kropelek ozdobnych
- 2 łyżeczki konfitury morelowej lub pomarańczowej
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować masę z serka i maku: w naczyniu umieścić serek, dodać masę makową oraz 3 łyżeczki soku z pomarańczy. Posłodzic konfiturą. Jeśli samemu przygotujemy mak, to następująco: mak (50-70g) zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny oraz namoczonymi wcześniej rodzynkami. Można także wykorzystać gotową masę z puszki.
Krok 2
Do pucharków pokruszyć na spód pierniki. Wyłożyć po dwie, trzy łyżeczki masy makowej. Następnie na masę pokruszyć korzenne herbatniki. Na sam koniec wyłożyć pozostałą masę, wyrównując brzegi.
Krok 3
Deser udekorować kropelkami czekoladowymi lub startą czekoladą oraz otartą skórką z pomarańczy.Schłodzić przed podaniem.Smacznego!