Kakaowe pączki z nutellą i mascarpone
Składniki
Pączki
- 470 g mąki
- 30 g kakao
- 14 g suszonych drożdży
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 40 g masła
- 240 ml mleka
- 50 g cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 2 łyżki spirytusu
Nadzienie
- 300 g nutelli
- 150 g mascarpone
Przygotowanie:
Krok 1
Suche drożdże i łyżeczkę cukru rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka (ok. 40°C) i pozostawić na około 15 minut, aż się spienią. W tym czasie przesiać mąkę, kakao i sól. Podgrzać pozostałe mleko i rozpuścić masło. Jajka, żółtka i cukier zmiksować na puszystą masę. Do dużej miski przesypać mąkę i kakao, dodać spienione drożdże, ciepłe mleko i zmiksowane jajka. Ciasto wyrabiać przez około 10 min, aż będzie odchodzić od dłoni. Dodać rozpuszczone masło i spirytus, ponownie wyrobić ciasto (dosypałam kilka łyżek mąki). Z gotowego ciasta uformować kulkę, umieścić w dużej, zamykanej misce (można również przykryć ściereczką). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2-3 godziny).
Krok 2
Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat kuchenny. Kilkoma sprawnymi ruchami zagnieść ciasto. Uformować placek o grubości ok. 1,5 cm i wyciąć kółka o średnicy około 6 cm. Pozostały fragment ciasta ponownie zagnieść i powtórzyć czynności. Gotowe pączki przenieść na posypaną mąka tacę lub blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. 15 minut przed końcem wyrastania zacząć rozgrzewać olej.
Krok 3
Jeżeli olej osiągnie temperaturę 180°C możemy przystąpić do smażenia. Smażyć pączki z każdej strony przez około 1-1,5 min, aż się przyrumienią. Paczki wyjmować przy użyciu łyżki cedzakowej i odkładać na papierowe ręczniki. Kolejne porcje smażymy w ten sam sposób. Przygotować krem. Mascarpone i nutellę zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z cienką i długą końcówką. W każdego pączka wbić głęboko końcówkę szprycy i wcisnąć pożądaną ilość kremu. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem lub kakao.