Domowe marshmallows
Składniki
- 2 szt białka
- 400 g cukru
- 300 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki żelatyny
- 125 g cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Do większego rondla wlać 175 ml wody, dodać cukier miód i gotować (nie mieszać!) do momentu aż syrop osiągnie temperaturę 130ºC lub jeśli karmel zanurzony w zimnej wodzie zastygnie natychmiast i będzie kruchy. W trakcie gotowania karmelu pozostałą wodę (125 ml) wlać do miski, dodać żelatynę i rozpuścić nad kąpielą wodną. Kiedy karmel osiągnie wspomniane 130ºC zdjąć z palnika i cienkim strumieniem dodać rozpuszczoną żelatynę energicznie mieszając całość trzepaczką. Gotową mieszaninę odstawić. Białka ubić na sztywną pianę i cały czas miksując na najwyższych obrotach wlewać cienkim strumieniem mieszaninę karmelu i żelatyny. Mikser pozostawić na ok. 10 minut. Następnie zmniejszyć obroty na niskie i miksować kolejne 10 minut, aż masa znacznie zgęstnieje. W tym czasie formę (ja użyłem tortownicy o średnicy 24 cm) oprószyć obficie połową cukru pudru przesiewając przez sitko. Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie zastygniętą masę oprószyć pozostałym cukrem pudrem. Pianki kroić nożem i podawać jako dodatek do kawy, czekolady lub przypalać nad palnikiem/ogniskiem.