domowy budyń
Składniki
- 70 g cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
- 750 ml mleka
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- płatki owsiane (do dekoracji)
- wiśnie w spirytusie
Przygotowanie:
Krok 1
Połowę mleka przelać do rondla, dodać cukier i podgrzewać do zagotowania. W tym czasie w kubku wymieszać pozostałe mleko z przesianymi mąkami. Kiedy mleko się zagotuje, dodać cienkim strumieniem mieszankę mleczno-mączną i cały czas mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu, aż całość znacznie zgęstnieje. Otrzymaną masę pozostawić pod przykryciem do wystudzenia. Kiedy budyń ostygnie, dodać miękkie masło i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wymieszaną z masłem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao oraz rum i dokładnie połączyć. Otrzymany deser nakładać do szklanek warstwami. Podawać z domową bitą śmietaną oprószoną kakao i wiśniami w spirytusie. Posypać płatkami owsianymi.