Dyniowe placuszki z karmelizowanymi jabłkami
Składniki
- 0.75 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0.75 szklanki maślanki
- 0.75 szklanki puree z dyni
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jabłko
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 3 łyżki miodu pitnego
- 2 figi
Przygotowanie:
Krok 1
Jabłko obieramy i kroimy w paseczki o grubości około 3-4 mm.
Miód gryczany mieszamy z miodem pitnym.
Do mieszanki wrzucamy jabłkowe plasterki, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania pancakes.
Krok 2
Wszystkie składniki na placuszki miksujemy ze sobą.
Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując niewielkie placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Gotowe odkładamy na talerz.
Krok 3
Na rozgrzaną nieprzywieralną patelnię wykładamy jabłkowe plasterki wraz z marynatą.
Smażymy chwilkę po czym przekładamy na talerz z placuszkami.
Pozostałym sosem możemy polać pancakes.
Smacznego :)