Fondant au chocolat, mocno czekoladowy deser
Składniki
Ciasto
- 125 g gorzkiej czekolady, dobrej jakości + do posypania foremek
- 100 g masła + do natłuszczenia foremek
- 3 jajka
- 25 g mąki pszennej
- 2.5 g proszku do pieczenia
- 60 g cukru pudru
Dodatki
- 0.25 szklanki posiekanych pistacji
- 4 łyżki syropu malinowego (sok malinowy zagęściłam gotując go z cukrem trzcinowym)
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Krok 1
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić dobrze z cukrem.
Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać i odstawić, żeby trochę przestygła.
Krok 2
Piekarnik na 170°C.
Foremki natłuścić i obsypać tartą czekoladą.
Krok 3
Do ubitych jajek dolewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, wciąż mieszając. Dodać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremek (do 3/4 wysokości, bo fondant rośnie). Wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 160°C.
Krok 4
Foremki o pojemności 120 ml piec 9 minut, takie o pojemności 250-300 ml 12 minut. Wyjąć z piekarnika, delikatnie odwrócić foremki wysuwając fondant na talerzyki. Udekorować syropem malinowym, kruszonymi pistacjami i miętą.