Semifreddo malinowo – śmietankowe
Składniki
I warstwa
- 300 g malin
- 250 ml kremówki 30%
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
II warstwa
- 250 ml kremówki 30%
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Warstwa malinowa: kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Maliny umyć, oczyścić i zmiksować blenderem na gładką masę. Jajka i żółtko wbić do oddzielnej miski, dodać cukier, wymieszać. Miskę umieścić nad rondlem z wodą i podgrzewać na parze przez 7 minut cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, aż powstanie jasna i gęsta masa. Wyłączyć palnik, miskę zdjąć z ognia i miksować kolejne 7 minut aż jej zawartość ostygnie. Do masy dodać ubitą kremówkę oraz zmiksowane maliny. Dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Masę przelać do formy i wstawić do zamrażarki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować drugą warstwę.
Krok 2
Warstwa malinowa: kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Jajka i żółtko wbić do oddzielnej miski, dodać cukier, wymieszać. Miskę zawiesić nad rondlem z wodą, podgrzewać na parze przez 7 minut cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, aż powstanie jasna i gęsta masa. Wyłączyć palnik, miskę zdjąć z ognia i miksować kolejne 7 minut aż całość ostygnie. Do masy dodać ubitą kremówkę, połączyć. Wyjąć z zamrażarki formę z częścią malinową i wyłożyć na nią warstwę jasną. Ponownie wstawić do zamrażarki, tym razem na całą noc.