Intensywnie czekoladowe muffinki z kremem mascarpone
Składniki
Muffinki
- 140 g gorzkiej czekolady
- 115 g masła
- 250 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki soli
- 2 szt duże jajka
- 0.67 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady deserowej
Krem mascarpone
- 400 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- czerwony barwnik spożywczy
- 12 szt małych czekoladowych serduszek do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę i masło. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W śroku robimy wgłębienie i wbijamy jajka, dolewamy maślankę i ekstrakt waniliowy.
Mieszamy aż ciasto będzie niemal gładkie. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Ciasto powinno być dosyć gładkie. Na koniec dorzucamy posiekaną czekoladę deserowa I mleczną.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Papilotki wypełniamy ciastem do ok. ¾ wysokości. Jeśli chcemy być pewni, że papilotki nie będą przywierać do ciasta możemy je delikatnie posmarować olejem. Muffinki pieczemy ok 20-30 minut. Patyczkiem sprawdzamy muffinki – jeśli po wbiciu będzie czysty, muffinki są gotowe.
Po upieczeniu studzimy muffinki na kratce.
Krok 2
Krem: mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i barwnikiem. Przyrządem do dekoracji przyozdabiamy muffinki , gdy wystygną. Na koniec na czubek każdej babeczki układamy czekoladowe serduszka.
Smacznego!
www.smacznariposta.com