Pigwa pod korzenną kruszonką
Składniki
- 200 g pigwy (1 szt.)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 0.25 szklanki wody
- 20 g cukru
- 100 g mąki
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 0.25 łyżeczki imbiru
- 0.25 łyżeczki cynamonu
- 0.25 łyżeczki kardamonu
- 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0.25 łyżeczki mielonych goździków
- kilka łyżek schłodzonej kremówki 30% lub 36%
Przygotowanie:
Krok 1
Pigwę obrać, pokroić w plastry i usunąć gniazda nasienne i umieścić w rondlu. Wlać ok. 1/4 szklanki wody, dodać 20 g cukru. Całość podgrzewać do wrzenia i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Włączyć palnik, wyjąć owoce i odstawić do wystudzenia. Mąkę połączyć w misce z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać miód oraz masło i przy pomocy widelca wykonać kruszonkę (rozcierać o ścianki). W kokilkach układać warstwami pigwę oraz kruszonkę zaczynając od pigwy, a kończąc na kruszonce. Foremki z zawartością wstawić do piekarnika i piec w 180ºC ok. 40 minut. Lekko przestudzić i podawać z łyżką mocno schłodzonej kremówki 30% lub 36%.