Kakaowo-pomarańczowa babka piaskowa
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 3 jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- 0.25 szklanki gorzkiego kakao
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- + amarantus/płatki owsiane/otręby/bułka tarta do podsypania formy
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Krok 2
W rondelku stopić masło.
Krok 3
Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą zostawić na później.
Krok 4
Jajka roztrzepać i wymieszać z ostudzonym, rozpuszczonym masłem oraz sokiem z pomarańczy.
Krok 5
Dodać mąkę, cukier trzcinowy, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać, aż do połączenia składników.
Krok 6
Formę do babki wysmarować masłem i obsypać amarantusem/płatkami owsianymi/otrębami/bułką tartą.
Krok 7
Do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika.
Krok 8
Piec przez około 50-60minut, aż do "suchego patyczka". Gotową babkę wyjąć. Odwrócić formę dnem do góry i przerzucić ciasto na talerz/blachę. Ostudzić.
Krok 9
W tym czasie drugą pomarańczę obrać ze skórki, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać miód, skarmelizować plastry pomarańczy. Udekorować nimi babkę.