Kokosowa tapioka
Składniki
- 0.5 szklanki tapioki
- 2 szklanki wody
- 0.5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki konfitury ananasowej z wanilią
- 4 plastry ananasa
- 4 ciasteczka
Przygotowanie:
Krok 1
Na kilka godzin przed przygotowaniem deseru lub wieczorem zalać tapiokę dwoma szklankami wody. Następnego dnia odlać wodę. Tapiokę zalać mlekiem i wstawić na średni ogień. Dodać cukier i cały czas mieszać. Gotować do momentu, aż zgęstnieje, a perełki tapioki napęcznieją i staną się niemal przezroczyste. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie przekładać do pucharków do 1/3 wysokości. Na warstwę tapioki nałożyć warstwę ananasowej konfitury z wanilią i dopełnić kolejną warstwą tapioki. Udekorować z wierzchu kawałkami świeżego ananasa i "kruszonką" z owsianych ciasteczek (u mnie owsiane z kokosem).
Krok 2
*Użyłam domowej konfitury, którą gotuję z drobno posiekanego, mocno dojrzałego ananasa. Przesmażam go z dodatkiem ziaren wanilii, odrobiną soku z cytryny - cukier dodaję do smaku. Jest pyszny i znika w okamgnieniu.