Czekoladowa mini Pavlova z owocami lata
Składniki
- 4 szt białka
- 225 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki kakao
- 25 g gorzkiej czkolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- letnie owoce do przybrania (truskawki, jagody, czereśnie, maliny, porzeczki)
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Do powstałej lśniącej bezy przesiewamy kakao, miksujemy na najniższych obrotach, następnie dodajemy startą czekoladę oraz sok z cytryny - delikatnie mieszamy, żeby beza nie opadła. Na blaszcze układamy papier do pieczenia, rysujemy 4 okręgi o średnicy ok. 10 cm. Nakładamy bezę do każdego okręgu.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (gdy beza się zarumieniła zmniejszyłam do 160).
Studzimy na kratce.
Krok 2
Na wystudzone bezy nakładamy kremówkę ubitą z cukrem pudrem oraz letnie owoce. Podajemy od razu.
Smacznego! :)