Kruche razowe babeczki z porzeczkami i kruszonką
Składniki
- 120 g mąki pszennej razowej
- 40 g płatków owsianych
- 100 g margaryny bezmlecznej lub masła
- 50 g cukru trzcionowego/ stewii
- 0.5 szklanki porzeczek, jagód, malin (dowolne owoce)
- 3 łyżki cukru
- 0.5 szklanki mąki
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Mieszamy mąkę, płatki, masło oraz cukier. Zlepiamy ciasto w kulę a następnie odrywamy po kawałeczku i formujemy ciastko, ja wylepiałam ciastem dna formy do muffinek. Wkładamy w każde ciastko po łyżce umytych porzeczek lub innych owoców.
Margarynę na kruszonkę rozpuszczamy z cukrem w rondelku. Wyłączamy gaz, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Studzimy. Powstałą kruszonkę rozkruszamy na ciasto z owocami.
Pieczemy ok 20 minut, aż do zrumienienia.