Lody pietruszkowo-gruszkowe
Składniki
baza na podstawie przepisu Michel’a Roux z książki „Les Oeufs”
- 3 żółtka
- 70g cukru
- 250ml mleka
- 1 laska wanilii
- 200ml śmietanki kremówki
Dodatki
- 3 gruszki
- 2 pietruszki
- 1 łyżka syropu klonowego
- orzechy nerkowca
- pomarańcza
- kiwi
- syrop klonowy
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko zagotować z rozkrojoną laską wanilii i cukrem – z tego cukru zabieramy jedną łyżkę, z którą ubijamy żółtka na pianę.
Krok 2
Z mleka wyjąć laskę wanilii, gorące wlewać do masy żółtkowej wciąż mieszając, żeby się masa nie ścięła. Przelać do rondla i podgrzewać na małym ogniu aż piana zacznie opadać, masa nie może się zagotować. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Dodać śmietankę i wymieszać.
Krok 3
Pietruszki ugotować na miękko, bez soli. Gruszki obrać, oczyścić z pestek, zmiksować z odcedzonymi pietruszkami. Dodać syrop klonowy. Połączyć z kremem waniliowym, dokładnie wymieszać, przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Mieszać co godzinę, dopóki lody nie zgęstnieją odpowiednio.
Krok 4
Nałożyć do misek, skropić syropem klonowym, posypać orzechami, udekorować pomarańczą i kiwi.