Latte macarons z marakują
Składniki
Składniki
- 220 g cukru pudru
- 120 g mąki migdałowej
- 3 białka
- 30 g cukru
- 20 g kakao
- cytryna
- do smaku sól
Nadzienie
- 200 g czekolady mlecznej
- 1 marakuja
- 50 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Zmiksuj i przesiej cukier puder, mąkę migdałową i kakao. Do białek dodaj szczyptę soli, 2 krople cytryny i ubij na sztywną pianę. Do piany dodaj cukier cały czas ubijając. Dodaj połowę suchych składników. Dobrze wymieszaj od dołu ku górze. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Przełóź ciasto do rękawa cukierniczego i na ciepłej blasze uformuj macarons. Piecz w temp 155 st przez 14 minut, wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Pulpę marakui przetrzeć przez sitko i podgrzać. W kąpieli wodnej stopić czekoladę, dodać gorący sok i dobrze wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę. Zostawić do ostygnięcia, a następnie przekładać ciastka.