Wielkanocny mus czekoladowy
Składniki
- 2.5 łyżki herbaty liściastej
- 1.5 szklanki śmietany kremówki
- 2 opakowania mlecznej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 jaja
- sól
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Zaparzyć 1 ½ liści herbaty Earl Grey (np. Ahmad Tea London) w ¼ szklanki wrzącej wody. Parzyć przed 4 minuty, a następnie odcedzić liście herbaty. Liście wyrzucić, a potrzebny w dalszej części przepisu napar odstawić. W międzyczasie w małym rondelku zagotować śmietankę. Dodać do niej pozostałe liście herbaty, wymieszać i odstawić do zaparzenia na około 40 minut. Po tym czasie odcedzić liście herbaty, przykryć śmietankę i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Krok 2
Następnie, miskę odporną na ciepło, ustawić na rondlu z gotującą się wodą (dno miski nie powinno dotykać wody). W misce wymieszać kakao, drobno posiekaną czekoladę szczyptę soli oraz zaparzoną w wodzie i śmietance herbatę. Gotować cały czas mieszając, aż czekolada i kakao się stopią, a mieszanka osiągnę gładką konsystencję. Wtedy zdjąć miskę z garnka i studzić jej zawartość przez około 10 minut.
Krok 3
Z białek jaj ubić pianę mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubitą w ten sposób pianę, powoli dodawać do czekoladowej mieszanki, cały czas mieszając, aż stanie się jednolita.
Krok 4
Tak przygotowany mus rozłożyć na 6 miseczek, przykryć folią i chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.