Mus z ananasa
Składniki
- 100 g ananasa
- 4 łyżki mascarpone
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki syropu z ananasa
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę zalać syropem z ananasa i odstawić do napęcznienia. Ananasa zmiksować w blenderze i przelać do rondelka. Dodać mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do dokładnego rozpuszczenia składników. Odstawić do wystudzenia. Otrzymaną masę przelać do foremek pokrytych oliwą z oliwek i wstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Kiedy deser będzie gotowy, ostrożnie wyjąć z foremek, udekorować czerwonymi porzeczkami i podawać.