Pączki tradycyjne
Składniki
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 10 dkg cukru
- 10 dkg margaryny
- 2 szklanki mleka
- 7 szt żółtek
- róża na nadzienie
- olejek rumowy
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy pączki i nadziewamy różą. Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy sprawdzać patyczkiem.... smacznego....