Panna cotta
Składniki
składniki na 6 porcji
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
dodatkowo
- syrop o dowolnym smaku, ja użyłem soku z czarnego bzu
Przygotowanie:
Krok 1
Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku cały czas mieszając. Wrzucić laskę wanilii i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. W tym czasie 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić z 3 łyżkami gorącej wody. Garnek zdjąć z ognia, wyjąć wanilię dodać cukier puder, żelatynę i dokładnie wymieszać.
Krok 2
Foremkę do deseru (ja użyłem silikonowej do babeczek) polać zimną wodą i wypełnić masą. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Aby wyjąć deser, najlepiej zanurzyć formę na chwilę w garnku z gorącą wodą.
Krok 3
Pannę cottę przełożyć na talerzyk, polać dowolnym sosem i podawać.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/05/panna-cotta.html#more