pieczone gruszki korzenne z mascarpone
Składniki
- 2 szt duże gruszki
- 2 szczypty imbiru
- 2 szczypty cynamonu
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki mascarpone
- miód
Przygotowanie:
Krok 1
Gruszki obrać ze skóry, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do każdego wgłębienia wlać po 1 łyżeczce ekstraktu waniliowego. Imbir, cynamon, gałkę muszkatołową wymieszać. Przyprawami oprószyć przekrojone owoce. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w 180ºC przez 15-20 minut w zależności od twardości owoców. Im twardsze, tym dłużej. Upieczone gruszki przełożyć na talerzyki, we wgłębienia nałożyć po jednej łyżce mascarpone lub lodów waniliowych. Polać miodem i podawać na ciepło.