Pieczone jabłka
Składniki
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 6 goździków
- rodzynki
- pestki słonecznika
- 0.5 laski wanilii
- 2 łyżki miodu
- płatki migdałowe
- brązowy cukier
- rum
Przygotowanie:
Krok 1
Górną część jabłka odciąć razem z ogonkiem i przy pomocy noża wydrążyć środek usuwając gniazdo nasienne. Dookoła wykonać trzy pionowe nacięcia do połowy wysokości, aby owoce nie rozpadły się w trakcie pieczenia. Jabłka ustawić w naczyniu żaroodpornym. Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości rumu. Cynamon, imbir, rodzynki, pestki słonecznika, nasiona z 1/2 laski wanilii, brązowy cukier oraz płatki migdałowe umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Na dno każdego jabłka ułożyć po trzy goździki i napełnić owoce mieszanką nasion oraz przypraw. Całość piec w 180°C przez 20-25 minut (duże jabłka, nawet do 30-40 minut). Upieczone owoce wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzyku, polać miodem, posypać płatkami migdałów i podawać na ciepło. Dodatkowo można serwować z gałką ulubionych lodów.