Pots au pain d’epices czyli piernikowe smakowitości
Składniki
- 0.5 L mleka
- 0.5 laski wanilii
- 5 żółtek
- 1 całe jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 60 g drobnego cukru
- kilka pierniczków
- trochę masła
- do smaku przyprawy - cynamon, kardamon, imbir...
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka i razem ze "skórką" wrzucić do mleka. Dodać pozostałe przyprawy, próbując, żeby osiągnąć pożądany smak. Zagotować, odstawić.
Krok 2
Żółtka i całe jajko zmiksować z zimną wodą, potem dodać cukier. Kiedy masa zbieleje, wlać gorące mleko (wyjąwszy uprzednio laskę wanilii).
Krok 3
6 ramekinów wstawić do foremki wypełnionej do połowy wodą. Rozlać masę do foremek i wstawić do piekarnika.
Krok 4
Przygotować kruszonkę - kilka pierników (ilość zależy od pożądanej ilości kruszonki) rozgnieść widelcem i dodać masło.
Krok 5
Piec masę aż się zetnie (w oryginalnym przepisie podają że 20 minut, u mnie masa ścięła się po 30 minutach), posypać kruszonką i dopiec. Et voila!