Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym
Składniki
SKŁADNIKI SOSU POMARAŃCZOWEGO:
- 1 szt pomarańcze
- 1 szklanka świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
- 2 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa
- 3 łyżki cukier
- 1 łyżeczka starty świeży imbir
- 2 łyżki likier pomarańczowy Cointreau /ilość-do smaku/
SKŁADNIKI CIASTA NA RACUCHY:
- 500 g mąka pszenna tortowa
- 30 g drożdże świeże
- 1.5 szklanki mleko letnie
- 2 szt jajka
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 0.5 szklanki cukier puder plus szczypta soli
- 500 g jabłka/u mnie szara reneta/
Przygotowanie:
Krok 1
SOS POMARAŃCZOWY: świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy wlewam do rondelka z szerokim dnem, dodaję cukier i starty świeży imbir. Doprowadzam do wrzenia, następnie zmniejszam ogień i gotuję często mieszają, aż sos odparuje i lekko zgęstnieje. Dodaję pomarańczę obraną i drobno pokrojoną, kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszam i gotuję jeszcze przez chwilę, aż owoce będą ciepłe. Rondelek zdejmuje z ognia, wlewam likier i mieszam.
Krok 2
RACUCHY: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Całość mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
Do miski wsypuję pozostałą mąkę, dodaję szczyptę soli, cukier, wyrośnięty rozczyn, jajka, letnie mleko i olej. Dokładnie miksuję. Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż gęsta śmietana.
Krok 4
Jeśli jest taka potrzeba to dodaję nieco więcej mąki lub mleka. Miskę z ciastem przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut.
Krok 5
Do wyrośniętego ciasta dodaję obrane i pokrojone w plasterki jabłka, delikatnie mieszam.
Krok 6
Ciasto nabieram łyżką i kładę na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażę z obu stron na małym ogniu, aby racuchy miały czas się upiec w środku.
Krok 7
Racuchy podaję na ogrzanych talerzach polane gorącym sosem pomarańczowym lub pakuję do osobnych pojemników na żywność i polewam sosem dopiero na pikniku.
Krok 8
*jeśli sos będą jadły dzieci rezygnuję z likieru
**racuchy równie dobrze smakują posypane jedynie cukrem pudrem