Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym

Dodany przez: anemon (więcej moich przepisów)

Racuchy podane z gorącym sosem, niezwykle aromatycznym, pachnącym pomarańczami, świeżym imbirem i likierem pomarańczowym. Zabierając na piknik racuchy i sos pakuję do osobnych pojemników na żywność, a dopiero tuż przed podaniem placuszki polewam sosem.
Obejrzane: 4440
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

SKŁADNIKI SOSU POMARAŃCZOWEGO:

  • 1 szt pomarańcze
  • 1 szklanka świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
  • 2 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 3 łyżki cukier
  • 1 łyżeczka starty świeży imbir
  • 2 łyżki likier pomarańczowy Cointreau /ilość-do smaku/

SKŁADNIKI CIASTA NA RACUCHY:

  • 500 g mąka pszenna tortowa
  • 30 g drożdże świeże
  • 1.5 szklanki mleko letnie
  • 2 szt jajka
  • 2 łyżki olej rzepakowy
  • 0.5 szklanki cukier puder plus szczypta soli
  • 500 g jabłka/u mnie szara reneta/
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

SOS POMARAŃCZOWY: świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy wlewam do rondelka z szerokim dnem, dodaję cukier i starty świeży imbir. Doprowadzam do wrzenia, następnie zmniejszam ogień i gotuję często mieszają, aż sos odparuje i lekko zgęstnieje. Dodaję pomarańczę obraną i drobno pokrojoną, kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszam i gotuję jeszcze przez chwilę, aż owoce będą ciepłe. Rondelek zdejmuje z ognia, wlewam likier i mieszam.

Krok 2

RACUCHY: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Całość mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Do miski wsypuję pozostałą mąkę, dodaję szczyptę soli, cukier, wyrośnięty rozczyn, jajka, letnie mleko i olej. Dokładnie miksuję. Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż gęsta śmietana.

Krok 4

Jeśli jest taka potrzeba to dodaję nieco więcej mąki lub mleka. Miskę z ciastem przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut.

Krok 5

Do wyrośniętego ciasta dodaję obrane i pokrojone w plasterki jabłka, delikatnie mieszam.

Krok 6

Ciasto nabieram łyżką i kładę na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażę z obu stron na małym ogniu, aby racuchy miały czas się upiec w środku.

Krok 7

Racuchy podaję na ogrzanych talerzach polane gorącym sosem pomarańczowym lub pakuję do osobnych pojemników na żywność i polewam sosem dopiero na pikniku.

Krok 8

*jeśli sos będą jadły dzieci rezygnuję z likieru
**racuchy równie dobrze smakują posypane jedynie cukrem pudrem

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×