Racuszki z ryżu brązowego
Składniki
- 250 g ryżu brązowego
- 500 g mleka
- 3 szt jajka
- 50 g cukru trzcinowego
- do smaku sól
- 50 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Ryż zalać mlekiem, gotować tak długo, aż się rozklei. Przestudzić.
Krok 2
Do ostudzonego ryżu dodać żółtka jajek, masło, cukier i sól. Utrzeć na gładką masę.
Krok 3
Ubić pianę z białek. Dodać do masy. Lekko wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni, z obydwu stron. Jeśli jest taka potrzeba, smażymy na oleju rzepakowym.
Krok 4
Uwaga: jeśli ryż nie rozklei się dostatecznie przy 500 g mleka, wtedy można dodać jeszcze szklankę i gotować dalej. A na koniec zostawić pod przykryciem, aż do wystygnięcia.