Riskrem z jarmużowym sosem

Dodany przez: bastalena (więcej moich przepisów)

Postanowiłam podzielić się z Wami typowo norweskim śniadaniowym przysmakiem, czyli puddingiem ryżowym (riskrem). Szczególnie chętnie spożywanym w czasie Świąt Bożego Narodzenia. W tradycyjnej wersji "de lux" podaje się do niego sos malinowy (jordbærsaus). Jednak na potrzeby dzisiejszego wpisu przygotowałam sos jarmużowy (grønnkålsaus). Mam nadzieję, że Norwedzy wybaczą mi tę małą profanację ;) Smacznego!
Obejrzane: 405
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

Riskrem

  • 200 ml wody
  • 75 dkg ryżu do risgrøt
  • 50 ml mleka
  • 1 szczpyta soli
  • 30 ml śmietany 30/36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sos jarmużowy

  • 1 szklanka pociętego jarmużu
  • 0.5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ryż gotujecie przez 10 minut w osolonej wodzie.

Krok 2

Następnie dolewacie mleko (zwykłe lub kokosowe) i gotujecie, do chwili aż zacznie się kleić (ryż ma być taki na ząb, czyli miękki na wierzchu, ale twardy w środku).

Krok 3

Ugotowany ryż odstawiacie do schłodzenia.

Krok 4

Ubijacie śmietanę z cukrem waniliowym.

Krok 5

Teraz czas na sos. Mleko z miodem podgrzewacie. Do ciepłego dodajecie pocięte liście jarmużu i gotujecie, aż całość ładnie zgęstnieje (od czasu do czasu mieszacie). Następnie blendujecie na gładką masę.

Krok 6

Schłodzony risgrøt łączycie z ubitą śmietaną. Całość zalewacie ciepłym sosem jarmużowym.

Krok 7

Zapraszam na www.owsiankaikawa.blogspot.com

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×