Riskrem z jarmużowym sosem
Składniki
Riskrem
- 200 ml wody
- 75 dkg ryżu do risgrøt
- 50 ml mleka
- 1 szczpyta soli
- 30 ml śmietany 30/36%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sos jarmużowy
- 1 szklanka pociętego jarmużu
- 0.5 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Ryż gotujecie przez 10 minut w osolonej wodzie.
Krok 2
Następnie dolewacie mleko (zwykłe lub kokosowe) i gotujecie, do chwili aż zacznie się kleić (ryż ma być taki na ząb, czyli miękki na wierzchu, ale twardy w środku).
Krok 3
Ugotowany ryż odstawiacie do schłodzenia.
Krok 4
Ubijacie śmietanę z cukrem waniliowym.
Krok 5
Teraz czas na sos. Mleko z miodem podgrzewacie. Do ciepłego dodajecie pocięte liście jarmużu i gotujecie, aż całość ładnie zgęstnieje (od czasu do czasu mieszacie). Następnie blendujecie na gładką masę.
Krok 6
Schłodzony risgrøt łączycie z ubitą śmietaną. Całość zalewacie ciepłym sosem jarmużowym.
Krok 7
Zapraszam na www.owsiankaikawa.blogspot.com