Tiramisu czekoladowo – wiśniowe
Składniki
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 ml świeżo zaparzonej kawy
- 75 ml amaretto
- 100 ml soku wiśniowego
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao + do posypania
- 12 szt podłużnych biszkoptów savoiardi
- 1 i 1/2 szklanek wiśni wydrylowanych (mrożonych bądź z soku)
- 8-10 szt ciasteczek amaretti (pokruszonych)
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski wlewamy chłodną kawę, sok wiśniowy, amaretto oraz kakao. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i odstawiamy.
Krok 2
W osobnym naczyniu ucieramy żółtko z cukrem pudrem na kogel mogel. Następnie stopniowo dodajemy mascarpone oraz śmietankę. Miksujemy na gładką masę.
Krok 3
Na podaną ilość składników proponuję prostokątny pojemnik o wymiarach, ale można użyć też naczynia o dowolnym kształcie. Połowę biszkoptów maczamy z obu stron w przygotowanej mieszance kawowo - wiśniowej i układamy równo na dnie naczynia (biszkopty powinny dobrze nasiąknąć, ale nie powinny się rozpadać). Równomiernie rozprowadzamy połowę wiśni (jeśli używamy mrożonych i są mocno kwaśne, możemy je wcześniej na pół godziny zasypać 2-3 łyżkami cukru), posypujemy pokruszonymi ciasteczkami amaretti i przykrywamy połową masy mascarpone. Oprószamy warstwą kakao. Powtarzamy wszystkie etapy :)
Krok 4
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystkie smaki się przeszły :)